Hva bestemmer dere i morgen, da?

En løsning for overgangen der Universitetsgata krysser Pilestredet diskuteres i et møte mellom Statens vegvesen og Bymiljøetaten i morgen.

 

Hva bestemmer dere i morgen, da?

Dato: 28. februar 2024

I morgen er det møte i Statens vegvesen og Bymiljøetatens samhandlingsforum om Ring 1-prosjektet. Tema er “løsning for kryssing av Pilestredet for myke trafikanter”.

Vi har sendt brev og uttalelser om denne overgangen, helt siden vi startet vårt engasjement for Ring 1 første gang i november 2021. Vi har laget skisser, visualiseringer og foreslått ulike løsninger. Vi får lite svar, og måtte også avlyse et planlagt debattmøte vi hadde invitert til i kveld, på dagen ett år etter første frokostmøte. Vi må hele tiden følge med på dialogen mellom stat og kommune, og da vi sist uke oppdaget møtet som var planlagt for i morgen sendte vi følgende brev til Statens vegvesen og Bymiljøetaten i Oslo kommune onsdag 21. februar 2024:

Vi leser av referat fra samhandlingsforum av 22. januar at overgangen over Pilestredet/Ring 1 skal behandles på møtet berammet til 29. februar.

Det er viktig for oss å understreke vårt engasjement rundt dette punktet, helt siden vi kontaktet Bymiljøetaten første gang i november 2021 med våre bekymringer. Vi forventer at våre faglige innspill og løsningsforslag hensynstas, alternativt at vi blir forelagt dokumentasjon og redegjørelser på hvorfor dette ikke kan gjøres. Vi ønsker i dette å understreke at vi har fått HMS-ekspertise til å gå god for løsningen vi presenterte i november, basert på forslag om delt riggområdet og portløsning. Grunnen til at vi ser oss nødt til å understreke dette poenget er at Statens vegvesen, i møte med Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon 31. januar, ikke informerte møtedeltakerne om at HMS også er sikret med forslaget vi presenterte i november.

I møtet med Statens vegvesen 8. november 2023 ble vi informert om behovet for brakkerigg (for 50 kontorplasser) i Pilestredet utenfor Trekantblokka. Vi ber om at dere i møtet 29. februar kan diskutere og få avklart hvorvidt alle andre alternativer for riggkontorer er sjekket ut. Studenthuset (St. Olavs gate 23, eiet av Studentsamskipnaden SIO), parkeringsområdene tilhørende St. Olavs gate 27 (eiet av Uffizi) eller Edvard Storms gate 3 (eiet av Oslo kommune), området tilhørende St. Olavs gate 32 (eiet av Flakk Gruppen), og flere andre kontoreiendommer i området (eiet av Tullinsamarbeidets medlemmer) er arealer som kunne latt seg frigjøre til dette formål og benyttes av Statens vegvesen heller enn brakkerigg i Pilestredet. Vi ønsker bekreftelse på at disse forhold er sjekket ut. Dersom det ikke blir behov for brakkerigg i Pilestredet, vil det løse utfordringen med gangbrua og overgangen for Universitetsgata.

Av samme referat leser vi at dato for stenging skulle være klart primo februar. Det var også dette vi ble forespeilet i slutten av januar, og dermed ønsket å gjennomføre et debattmøte 28. februar. Vi ber om respekt for at også næringsvirksomhet, nabolag og arbeidsplasser må sikres, og at det er avgjørende med forutsigbarhet og planmessighet. Vi oppfordrer Statens vegvesen, som hovedansvarlig for veiprosjektet, å være åpen om planen for kommunikasjon og informasjon. I dette etterlyser vi også tilbakemelding på skisser og ideer for aktivisering av byggegjerder, belysning, osv. presentert 8. november. Statens vegvesen var i møtet positive til forslagene. Vi etterlyser en plan for realisering av tiltak.

Vi har tidligere fått mange uttalelser fra Statens vegvesen, på at selve veiprosjektet ikke vil vare lenger enn tre år. Vi er bekymret for at dette ikke vil være slik i praksis, og at utfordringer med grunnforhold, alunskifter og andre forhold vil føre til ytterligere forsinkelser for prosjektet enn de tre årene som er beregnet. Vi ber derfor om en skriftlig uttalelse fra Statens vegvesen, som argumentasjon for hvorfor de med så stor sikkerhet kan uttale at prosjektet vil gjennomføres på tre år.

Da vi 16. februar fant det nødvendig å avlyse vårt planlagte debattmøte 28. februar, ble vi av Statens vegvesen forespeilet å bli invitert til et møte i mars for presentasjon av ytterligere detaljer for prosjektet. Vi svarte samme dag at vi ønsket forslag til dato og tidspunkt for et slikt møte allerede samme dag, for å sikre at sentrale medlemmer av Tullinsamarbeidet skal ha mulighet til å delta. Vi ber om respekt for at vi er nødt til å kunne informere våre medlemmer, nabolag og næringsliv. Vi etterlyser fortsatt tilbakemelding på dette punktet.

Vi ønsker dere lykke til med møtet, og ser frem til å få svar på våre spørsmål.

Brevet er signert av Øystein Aurlien, daglig leder i Tullinsamarbeidet.

 
Forrige
Forrige

Det blir bru over Pilestredet

Neste
Neste

Kjære Statens vegvesen. Si ja!