En lekeplass i over 150 år
Tullin henter sitt navn fra Tullinløkka, som på begynnelsen av 1800-tallet ble skilt ut fra Ruseløkka. Gjennom snart 200 år har bygårder og gater vokst frem i dette området. Akkurat nå blomstrer det for fullt.
Tullin og Tullinløkka har sitt navn fra Claus Tullin, sønn av dikteren Christian Braunmann Tullin, som i 1807 ble eier av Ruseløkken. I 1837 ble Ruseløkken overtatt av staten og i 1869 ble Tullinløkka skilt ut. I årene deretter var dette “legepladsen” for barn og unge, men også et utstillingsområde - slik som den store Industri- og Kunstutstillingen i 1833. I 1870-årene ble tomten skilt ut, og det etablerte seg det som i dag er Historisk museum i den ene enden og Skulpturmuseet (senere Nasjonalgalleriet) i den andre.
I 1885 fikk Norsk Velicopedforening tillatelse til å sykle på Tullinløkka hver morgen mellom klokka 6 og 8. Løkka var et samlingssted for mange store demonstrasjoner fra 1890-årene og fremover. Tullinløkka var også utgangspunkt for 1. mai-toget i flere år.
I etterkrigstiden ble Tullinløkka parkeringsplass, og bylivet fortrengt. Flere ganger har Tullinløkka vært gjenstand for “redningsaksjoner”. Noen har ivret for nye kunstbygg, mens andre ønsker å bevare Tullinløkka som en grønn lunge i sentrum.
I forbindelse med Unionsjubileet i 2005 ble kunstprosjektet “Kyss Frosken” plassert på Tullinløkka. De senere årene har Tullinløkka blitt oppgradert til en midlertidig park. Debatten om hva området skal bli er fortsatt levende.
Vil Tullinløkka være en leke- og “krangleplass” i nye 150 år?
Tullin er langt mer enn bare Tullinløkka
De siste årene har mye nytt skjedd på Tullin. Jusstudentene har fått et nytt praktbygg, i Domus Juridica. Gjennom Tullinpassasjen, inn fra Tullinløkka, kommer du inn i bakgården til Tullinkvartalet. Prosjektet Delta har allerede blitt en attraksjon i seg selv, sammen med vinbaren Becco i den tidligere stallen. Denne bakgården samler liv og løfter også den eldre delen av kvartalet.
På andre siden av Pilestredet for Tullinkvartalet har Erling Viksjøs brutalistiske perle “Trekantblokka” fått nytt liv. September 2022 åpnet dette opp, med møteplassen Trekanten i hele første etasje. Rett over Universitetsgata for Trekantblokka fyller Rebel opp Universitetsgata 2. Her dyrkes delingskultur for fullt, som det også gjøres i flere andre deler av området.
Skapekraft og samarbeid dyrkes over hele Tullin, og vi gleder oss over hvordan gater, plasser og torg fylles med liv fra tidlig morgen til kveld.