Tilbake til alle arrangementer

Mot en motkulturell modernisme for et ekte byliv

  • Domus Bibliotheca 47 Karl Johans gate Oslo, Oslo, 0162 Norway (kart)

Universitetet i Oslo, institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, inviterer til foredrag med Alf Jørgen Schnell og påfølgende samtale med Nazneen Khan-Østrem. Tema er hvordan en motkulturell modernisme kan utfordre tradisjonelle forestillinger om urbanitet og bidra til å skape et ekte byliv.

Alf Jørgen Schnell vil i dette foredraget utfordre det tradisjonelle narrativet hvor modernisme står i kontrast til byliv, ofte med referanse til Jane Jacobs intellektuelle arbeid. Schnell vil ta utgangspunkt i det Marshall Berman kaller «modernism of the streets» («gatenes modernisme»). Han vil dessuten bruke teateroppsetningen av «Døden på Oslo S» i en forlatt bygning i Oslo (i 2023) som en case for å illustrere sine poenger. Schnell argumenterer for at det er et behov for å erstatte denne typen forestillinger om urbanitet, ved å understreke hvordan modernisme kan skape et mulighetsrom for det som blir oppfattet som motsatsen, nemlig ekte byliv.

Etter foredraget blir det en samtale med Alf Jørgen Schnell og Nazneen Khan-Østrem. Foredraget og samtalen blir introdusert og moderert av professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Per Gunnar Røe.

Arrangementet er en del av Cities & Society, en seminar- og podkastserie ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, som utforsker ulike problemstillinger knyttet til urbanisme, byutvikling og sammenhengene mellom byer og samfunnsendringer.

Alf Jørgen Schnell er stipendiat ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO og forfatter av boken «På sporet av den tapte fremtid». Gjennom sitt doktorgradsprosjekt «The State of the Future, The Future of the State» – ønsker han å belyse staten og fremtiden. Schnell er opptatt av liberalistisk kritikk av planlegging, (by)planhistorie samt politisk-, urban og kulturgeografi. Nazneen Khan-Østrem er forfatter og kommentator i Aftenposten med ansvar for Oslo, hvor hun blant annet skriver om byutvikling.

Det blir kaffe og lett servering. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Meld deg på via denne lenken.

Se mer om arrangementet og Domus Bibliotheca på Facebook her.

Velkommen!

Forrige
Forrige
25. august

Barnesøndag - Arkeolog for en dag

Neste
Neste
5. september

Chillout med Oslo-filharmonien