Kan vi sammen fylle liv i Nasjonalgalleriet?

Fremtidig innhold og aktivitet i Nasjonalgalleriet var ett av flere tema som ble diskutert på Høstkonferansen. Foto: Dan Kopf Pedersen / Rebel

 

Kan vi sammen fylle liv i Nasjonalgalleriet?

Dato: 30. oktober 2024

Kunnskapstrappa på Rebel var fylt opp av Tullinere og andre, da den første høstkonferansen for Tullinsamarbeidet ble avholdt i går. Både verdien av et aktivt studentliv og hvordan vi kan samarbeide mer om Nasjonalgalleriet og Tullinløkkas fremtid skapte engasjement.

Gitt de senere års innsats for å løse utfordringene med veiprosjektet for Hammersborgtunnelen og Ring 1 hadde vi invitert til en høstkonferanse, for både medlemmer og andre. Pluss minus søtti mennesker samlet seg denne oktoberettermiddagen på Rebel, i Kunnskapstrappa, og ble presentert en rekke ulike tema.

Daglig leder i Tullinsamarbeidet, Øystein Aurlien, ønsket velkommen og ledet hele seansen. Han startet med å gi en orientering om bakgrunnen for temaet, “Skapekraft”, og verdien av samarbeid. Han introduserte også både satsing på Tullinstipendet og en ny undersøkelse for å måle verdien av Tullin som område. Deretter fortalte Are og Erlend Mokkelbost historien om hvordan Becco på kort tid har blitt den institusjonen det har. De var veldig tydelig på at et sted aldri må anses som ferdig den dagen det har åpnet. Alle steder må hele tiden utvikle seg. Deretter hadde Øystein en samtale med den nye teatersjefen på Det Norske Teatret, Kjersti Horn, om hennes tanker om skapekraft. Hun var opptatt av å hele tiden invitere og inkludere nye stemmer inn i teaterverdenen, blant annet fordi teateret må være for alle.

Den første panelsamtalen handlet om hvordan styrke studentlivet på Tullin. HR-sjef i Advokatfirmaet Hjort, Silvia Økland Greff, fortalte om hvordan de jobber mye med en rekke ulike aktiviteter og tiltak myntet på rekruttering av kloke og gode hoder. Direktør for Juridisk fakultet ved UIO, Oddrun Rangsæter, understreket at området er utrolig viktig for både de 3500 studentene og ansatte de har i Domus Juridica, men også at vi bør tenke bredere. Jus er i en særstilling, med både faglig tyngde og enkelt for studentene å finne gode jobber etterpå. Partner i ByOslo og medeier av Justisen, Jama Awaleh, fortalte om hvordan de jobber ut mot de ulike studentorganisasjonene og ønsker økt samarbeid. Så tok også Johannes Loen, leder for Studentrum (studentorganisasjonen for det nye Studenthuset ønsket i St. Olavs gate 23), til orde for økt samspill mellom næringslivet og studentene. Tullinstipendet er ett veldig godt initiativ, samtidig som de også ønsker tettere dialog om flere tiltak. Dette ønsker vi fra Tullinsamarbeidet å støtte.

Etter en kort pause presenterte Snorre Jordheim Myhre (fra Plaace) tall for utviklingen for besøk og korthandel i Oslo sentrum og Tullin. Det var ikke oppløftende tall han viste. Folk besøker fortsatt steder, men tallene viser at folk bruker mindre penger. Dette er selvsagt ikke overraskende, gitt det vi alle har lest i mediene, men likevel viktig for oss å erkjenne og vite om. Han avsluttet like fullt med en indeks tilbake fra sommeren 2021, som viser at Tullinområdet har holdt seg relativt godt opp mot en del andre områder i Oslo. Du kan laste opp kopi av presentasjonen her.

Deretter fortalte Anders Borchsenius fra Welcome om en nysatsing, som tar sikte på å bruke teknologi på tvers av bygninger, gårdeiere og teknologi for å knytte mennesker sammen og gi bedre tjenester til alle som jobber i et område. Tjenesten er under full utrulling på mange bygg, og er ment å kunne løse veldig mange utfordringer i hvordan gjøre et område enda bedre.

Den avsluttende panelsamtalen handlet om Nasjonalgalleriet og Tullinløkka. Tema var veldig relevant, gitt finansminister Vedums soloutspill dagen i forkant. Han avslo kategorisk muligheten for å bygge et teaterbygg på Tullinløkka. Vårt møte skulle ikke handle om dette, men om hva vi kan gjøre mens vi venter på en endelig avklaring om teater eller annen bruk. Likevel er en slik avklaring viktig. Ellen Horn, styreleder ved Kulturhistorisk museum, snakket varmt om en visjon for sentrum slik MuseumsQuartier i Wien har fått det til. Beate Bomann-Larsen, sektordirektør i Statsbygg, orienterte om ulike utbedringer som gjøres i dag på bygget. Hun understreket at de er positive til mye, men at det også må foreligge en tydelig bestilling til dem. Åshild Wangensteen Bjørvik, daglig leder for Mad arkitekter, fortalte om deres store engasjement for området og sammen med Bjørn Tumyr fra Rebel var de temmelig samstemte i sin anbefaling om å pilotere bruk og la piloten avgjøre hvilket innhold som vil kunne egne seg i fremtiden.

Høstkonferansen ble avsluttet med at alle beveget seg over til Becco for Aperitivo. Det ble allerede der bestemt at vi skal invitere til et samarbeidsprosjekt for Nasjonalgalleriet. Alle som ønsker å delta i dette må gjerne ta kontakt med Øystein Aurlien.

To be continued…

Alle fotos: Dan Kopf Pedersen / Rebel

 
Forrige
Forrige

Vi vil måle verdien av Tullin

Neste
Neste

Oslos største gatekunstverk